Nuoren kanssa on hyvä keskustella suhtautumisesta rattijuopumukseen, sillä asia alkaa tulla lähelle nuoren kokemusmaailmaa ja asenteet ovat muodostumassa. Osa yläkouluikäisistä on jo itse ajoneuvon kuljettaja mopokortin ajamisen myötä, ja monen kaveripiiriin kuuluu vanhempia nuoria, joilla on ajokortteja. Yläkouluiässä alkavat usein myös ensimmäiset alkoholikokeilut. Kouluterveyskyselyn (2017) mukaan kolmannes 8.- ja 9.-luokkalaisista on käyttänyt alkoholia ja joka kymmenes on tosi humalassa vähintään kerran kuukaudessa.

Rattijuopumusonnettomuuksissa kuolleista ja loukkaantuneista yli kolmannes on 15-24-vuotiaita. Alkoholin lisäksi nuoret käyttävät myös muita päihteitä, kuten huumeita ja lääkkeitä. Erityisesti nuorilla kuljettajilla on muita suurempi onnettomuusriski jo alhaisilla veren alkoholipitoisuuksilla, sillä alkoholi vaikuttaa voimakkaimmin niihin kuljettajan taitoihin, jotka eivät ole vielä automatisoituneet ajokokemuksen myötä. 

Yksilötasolla monet nuoret suhtautuvat humalassa ajamiseen kielteisesti ja tietävät, millaisia riskejä on päihtyneen kuljettajan kyytiin menemisellä. Siitä huolimatta ryhmässä voi tulla toimineeksi vastoin omia asenteita.

Liikennevahinkoon syyllistynyt rattijuoppo on itse taloudellisessa vastuussa sekä itselleen, matkustajille että muille ulkopuolisille aiheutuneista vahingoista. Hän voi menettää oikeutensa myös liikenne- ja autovakuutuskorvauksiin. Törkeissä rattijuopumustapauksissa myös matkustaja menettää vakuutusetunsa.

Mitä vanhempi voi tehdä?

  • Osoita nuorelle, että välität hänestä ja siitä, mitä hänelle tapahtuu. Muistuta, että niin pahaa tilannetta ei ole, ettei nuori voisi soittaa vanhemmalle ja pyytää apua.
  • Myös päihteiden käytön ja liikennekäyttäytymisen osalta vanhemman omalla esimerkillä on väliä. Miten perustelet nuorelle omia alkoholinkäyttötapojasi? Millaisen mallin annat lapselle siitä, miten arvioit omaa ajokuntoasi esimerkiksi illanvieton tai juhlien jälkeen?
  • Ota päihtyneenä ajamisen seuraukset esiin lapsen kanssa.
  • Miettikää yhdessä, miten voi jämäkästi kieltäytyä menemästä päihtyneen kuljettajan kyytiin tai estää kaveria ajamasta päihtyneenä.