Mopon kuljettajalla on vastuuta ja velvollisuuksia

Mopot ja mopoautot ovat suosittuja kulkupelejä eritoten nuorten keskuudessa. Seiskaluokkalaisella on usein kavereita, joilla on jo mopo ja 15-vuotiaana nuori voi jo itse suorittaa mopokortin. Mopon kuljettaja on liikenteessä moottoriajoneuvon kuljettaja, jonka velvollisuudet ja oikeudet ovat lähes samat kuin auton kuljettajalla. Mopoilija on lisäksi suojaamaton ja vaikea havaita. Mopo kulkee suhteellisen nopeasti ja voi yllättää muut tielläliikkujat. Valtaosa mopoiluonnettomuuksista on mopoilijan itsensä aiheuttamia. Tyypillisin onnettomuustyyppi on risteysonnettomuus, mutta myös suistumisia, kaatumisia ja peräänajoja on paljon. Vakavista mopoturmista joka viides ajetaan humalassa. Mopoilun turvallisuus kannattaa ottaa tosissaan, sillä kulkupelinä se häviää liikenteessä aina isommalleen.

Mopon matkustaja tarvitsee kypärän

Jos nuori kulkee mopon matkustajana, huolehdi että hänellä on sopivan kokoinen kypärä, jonka nuori myös kiinnittää oikein aina kyytiin mennessään. Muistuta, että vain päihteettömän ja vastuullisen kuljettajan kyytiin saa lähteä. Mopon pitää myös olla rekisteröity kyyditykseen sopivaksi. Kyydittäessä mopon painopiste muuttuu takapainoiseksi ja eturenkaan kitka vähenee. Tästä syystä jarruttaminen ja ohjaaminen vaikeutuvat.

Virittämiseen puuttuminen on välittämistä

Viritetyllä mopolla ajaminen liikenteessä on turvallisuusriski ja lailla kiellettyä. Mopon virittäminen lisää onnettomuusriskiä. Kuljettajan nuori ikä, vähäinen kuljettajakoulutus ja ajokokemus vaikuttavat siihen, että liikenteessä ennakoimisen taidot eivät vielä ole kehittyneet. Virittämisestä kyseleminen mopoilevalta nuorelta on tärkeä välittämisen merkki. On hyvä huomata, että taloudellisen ja inhimillisen vastuun viritetystä moposta kantaa lopulta aina lapsen huoltaja.

Lisää turvallisen mopoilun perusteita sekä keskeisiä liikennesääntöjä voit kerrata yhdessä nuoren kanssa täältä.

Mitä voin vanhempana tehdä?

  • Tehkää sopimuksia turvallisesta mopoilusta. Kolme tärkeää asiaa, joista voit tehdä sopimuksen nuoren kanssa ovat:
    • Jos otat, et aja
    • Et koskaan lähde päihtyneen kuljettajan tai viritetyn mopon kyytiin
    • Mopoillessa ja mopon kyydissä ollessa kypärä on aina päässä ja kunnolla kiinnitettynä.
  • Mopolla tai mopoautolla ajaessa korostuu sopivien väylien valinta. Auta nuorta miettimään sopivia reittejä esimerkiksi harrastuksiin tai kouluun huomioiden väylien nopeusrajoitukset, liikennemäärät ja olosuhteet.
  • Kannusta lasta mopoillessa ottamaan muut tielläliikkujat huomioon. Anna positiivista palautetta ennakoivasta ajotavasta. Tärkeää on huomioida nopeus tilanteen mukaan, tarkkailla muuta liikennettä ja pitää riittävää turvaväliä.