Suuri osa uusien autojen ostajista on 58 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia. Monilla iäkkäistä taloudellinen tilanne on parempi kuin koskaan aikaisemmin elämässään. Aikaakin saattaa olla entistä enemmän vaikkapa mökillä käymiseen ja matkojen taittamiseen sinne omalla autolla.

Mahdollisuuksien mukaan on hyvä ennakoida, tuleeko oma elämäntilanne lähitulevaisuudessa muuttumaan ja vaikuttamaan auton käyttöön. Muutto kaupunkiin tai maalle sekä oman tai puolison terveydentilan heikkeneminen voivat muuttaa autolla liikkumisen ja sillä kuljettamisen tarpeita.

Mihin tarvitsen autoa? Millaiseen vaihtaisin?

Moni miettii autoilun vähentämistä tai siitä kokonaan luopumista sen vuoksi, että auton käyttö on kallista ja aiheuttaa ympäristölle haitallisia päästöjä. Tarvittaessa auton saa käyttöönsä myös vuokraamalla. Auton ostamisen järkevyyttä kannattaa miettiä erityisesti silloin, jos taloudessa on jo entuudestaan auto.

– Jos autoa tarvitaan, on hyvä miettiä tarkemmin, mihin sitä tarvitaan ja millaisia matkoja sillä ajetaan. Kuljetetaanko sillä lastenlapsia, lemmikkejä, tavaraa tai pyörätuolia? Millaisissa ympäristöissä autolla liikutaan ja kuinka pitkiä matkoja sillä ajetaan. Käyttötarpeet ja -tilanteet vaikuttavat siihen, millainen auto ja korimalli kannattaa valita, Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara opastaa.

Käyttömukavuus ja turvallisuus

Ikävuosien karttuessa kuljettajat arvostavat entistä enemmän hyvää ajoergonomiaa. Autoon sisään ja ulos käynnin tulisi olla helppoa, mittariston selkeä, näkyvyyden hyvä, hallintalaitteiden helppokäyttöisiä ja istuma-asennon mukava pitkilläkin matkoilla. Auton käyttömukavuus vaikuttaa myös liikenneturvallisuuteen.

Arvioi esimerkiksi seuraavia asioita

 • Onko istuimen säätäminen helppoa?
 • Löytyykö istuimesta itselle mieleinen asento?
 • Onko turvavyö helppo kiinnittää ja avata?
 • Onko näkyvyys eteen ja taakse hyvä?
 • Onko vaihteiden käyttö helppoa?
 • Onko tavaratila omiin tarpeisiin sopiva?
 • Onko tavarat helppo pakata tavaratilaan?

Iäkkäille auton turvallisuudella on erityisen suuri merkitys kehon haurauden vuoksi. Hauraus lisää riskiä vahingoittua tai menehtyä, jos onnettomuus sattuu.

– Iäkkäiden tulisikin mielellään ajaa suhteellisen uudella ja Euro NCAP -törmäystesteissä viisi tähteä saaneella autolla, Elovaara sanoo.

Apua uudesta teknologiasta

Viime vuosien tekninen kehitystyö on tuonut autoihin niin sanottua älyteknologiaa ja erilaisia kuljettajan toimintaa avustavia turvajärjestelmiä. Nämä järjestelmät voivat merkittävästi helpottaa etenkin iäkkäiden kuljettajien autoilua.

Iäkkäillä kuljettajilla on usein vaikeuksia monimutkaisissa liikennetilanteissa ja risteyksissä.

– Uudet turvajärjestelmät voivat varoittaa kuljettajaa tiellä liikkujista, auttaa häntä huomaamaan olennaiset asiat ja antaa etukäteen tietoa tulevasta tilanteesta. Tekniikka voi helpottaa myös pimeällä ja vieraissa paikoissa ajamista, Elovaara kertoo.

Esimerkkejä turvajärjestelmistä

 • navigaattori
 • kaistalla pysymisen tuki
 • katvealueiden vahti
 • pimeällä näkemistä helpottava järjestelmä
 • pysäköintiavustin, peruutustutka.

Autoilun apuvälineet

Osalla iäkkäistä autoilijoista on tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä käsi- ja jalkavoimien heikkoutta. Moni liikkuu myös pyörätuolilla tai käyttää rollaattoria. Liikkumisen ongelmia omaavat voivat ajaa autoa siinä missä muutkin, jos autossa on tarvittavat apuvälineet ja muu terveys riittää turvalliseen autoiluun.

Esimerkkejä apuvälineistä

 • kääntyvä kuljettajan tai matkustajan istuin (helpottaa autoon menemistä ja siitä ulos tulemista)
 • apukahva (helpottaa autosta ylös nousemista)
 • kääntölevy (helpottaa autoon menemistä ja siitä ulos tulemista)
 • turvavyön vedin (helpottaa turvavyöhön tarttumista).

Apuvälineitä myyvät ja asentavat yritykset kartoittavat käytettävän apuvälineratkaisun asiakkaan tarpeiden, toimintakyvyn ja auton perusteella. Usein palvelu kattaa tarvekartoituksen ja asennuksen lisäksi neuvonnan, käytön opastuksen ja huollot.

Vertailu kannattaa

Eri automallien ja -merkkien vertailu ja koekäyttö kannattaa. Liikenneturvan Ikänsä ratissa -sivustolta (www.ikansaratissa.fi) voi tulostaa auton arviointilomakkeita, jotka helpottavat ominaisuuksien vertailua. Kun täyttää jokaisesta ajamastaan autosta oman lomakkeensa, niiden avulla on jälkikäteen helppo tehdä yhteenvetoa käyttökokemuksistaan.

Aihepiirit: