Liikenneturva on yhdessä Nuorten Akatemian kanssa kehittänyt nuorille suunnatun pedagogisen pakopelin. Tutkintaryhmä – pakopeli liikenneturvallisuudesta edistää nuorten turvallista liikennekäyttäytymistä toiminnallisella ja vuorovaikutteisella tavalla.

Pakopeli on elämyksellinen ryhmäpeli, jossa ratkotaan pelin taustatarinan siivittämänä loogisia pulmanratkontatehtäviä. Pakopelissä yhdistyvät ryhmätyö- ja ongelmanratkaisutaitojen hyödyntäminen sekä pelillisyys. Nuoret pääsevät kokemuksellisen oppimisen menetelmän avulla syventymään aiheeseen eli turvallisen liikkumisen eri osa-alueisiin.

Pakopelikonseptiin kuuluu olennaisena osana ja jokaisen pelin jälkeen aikuisen johdolla käytävä purkukeskustelu. Siinä nuorten kanssa keskustellaan pelin herättämistä ajatuksista ja oivalluksista sekä liikennekäyttäytymisen riskeistä ja valinnoista.

Pakopeli liikenneturvallisuudesta on suunnattu toisen asteen ammatillisille oppilaitoksille ja sen suunnittelussa on ollut mukana asiantuntijoiden lisäksi myös nuoria itse. Toimintamalli on rakennettu siten, että pakopeli toteutetaan kouluvierailuna ja pystytetään oppilaitoksen omaan luokkatilaan. Pelin tulevat ohjaamaan Nuorten Akatemian perehdyttämät Liikenneturvan työntekijät ja kouluttajat.

Pakopelin järjestäminen omassa oppilaitoksessa

Pakopelit ovat tauolla vallitsevan epidemiatilanteen takia. Päivitämme tiedon näille sivuille kun ne taas jatkuvat. 

Aihepiirit: