Erityisesti risteystilanteet ja tienylitykset ovat hankalia. Jos tähän vielä lisätään tekstaamisen tai pelin pelaamisen tuoma ylimääräinen kuorma, niin havainnointi kärsii. Puhelu, pelaaminen tai tekstaaminen vie lapsen huomion pois liikenteen seuraamiselta jopa enemmän kuin aikuisella.

Opasta lasta liikenteessä: pysähdy puhelun ajaksi

Kännykkä kuuluu monen arkeen ja toimii myös lapsen ja vanhemman välisenä viestintävälineenä. Liikenteessä kännykkä voi varastaa huomion helposti. Pieni lapsi ei automaattisesti ilman vanhemman opastusta ymmärrä, ettei tienylitystilanne ole sopiva paikka vastata soittoon tai naputtaa tekstaria kaverille.

Keskustele yhdessä lapsen kanssa kännykän käytöstä ja sovi, miten toimitaan liikenteessä. Kun lapsella on toimintaohjeet valmiina, varmistetaan, ettei lapsi keskity liikenteen sijasta kännykkäänsä.

Selkeät ohjeet, toimintatavat ja oma esimerkki sekä vanhemmilta että opettajilta antavat lapselle mahdollisimman hyvät eväät myös koulumatkalle.

Lapsi oppii turvallisen liikkumisen liikenteessä harjoittelemalla itse ja seuraamalla, miten aikuiset toimivat. Lapsen liikennekäyttäytymiseen vaikuttaa paljon vanhempien ja muiden läheisten aikuisten näyttämä esimerkki.

Vinkit vanhemmalle

  • Keskustele yhdessä lapsen kanssa kännykän käytöstä liikenteessä.
  • Sopikaa, että tienylityksissä ja risteyksissä ei ole turvallista keskittyä tekstaamiseen, pelaamiseen tai muuhun kännykän käyttöön.
  • Jos puheluun on pakko vastata vilkkaassa liikenteessä, pysähdy puhelun ajaksi.
  • Muista, että esimerkin voima on valtaisa – lapsesi oppii matkimalla sinua. Näytä omalla käyttäytymisellä mallia lapsellesi ja vältä puhumista kännykkään esimerkiksi samalla, kun kävelet lapsen kanssa kauppaan.

Tarkkaamattomuudella tarkoitetaan huomion kiinnittymistä muuhun kuin vaikkapa autolla tai pyörällä ajamiseen. Yhtä lailla kävelijän huomio saattaa olla älypuhelimen näytöllä. Näissä tilanteissa katse on poissa liikenteestä ja käsi on irti auton tai pyörän hallintalaitteista. Eli keskittyminen on jossain muualla kuin ympäröivässä liikenteessä.

Aihepiirit: