Siirry sisältöön

Harkitseeko nuori ajokorttia? Vinkkejä vanhemmille

Onko ajokortin hankinta ajankohtaista? Ajokortti tarkoittaa nuorelle uusia asioita. Myös vanhemmat ovat silloin uudenlaisen tilanteen edessä. Tältä sivulta löydät vinkkejä siihen, mistä kaikesta on hyvä olla tietoinen ja mistä puhua oman nuoren kanssa, kun ajokortin suorittaminen on mietinnässä.

Jokainen ajokorttia suorittava nuori on yksilö. Sekä valmiudet toimia kuljettajana että muu kehitys voivat olla hyvin erilaisia. Samat opetustavat, ohjeistukset ja rajoitukset eivät siis sovellu kaikille. Vanhemman sitoutuminen tulevan kuljettajan tukemiseen on tärkeää, jotta nuori voi kehittyä kuljettajana turvallisesti. 

Tältä sivulta löydät vinkkejä nuoren tukemiseen:

  • Mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon, kun harkitaan ajokortin suorittamista?
  • Miten nuoren kanssa kannattaa keskustella kuljettajana toimimisesta?

Vastuulliseksi kuljettajaksi kehittyminen vaatii lähipiirin tietoista tukea. Kehitys ei lopu hyväksyttyyn ajokokeeseen, vaan matka jatkuu läpi kuljettajauran. Lue myös vinkkimme vastikään ajokortin suorittaneiden huoltajille

Tällä sivulla käydään läpi miten voit aikuisena tukea nuoren turvallista liikkumista autolla. Traficomin Ajokortti-info-sivuilta (Avautuu uuteen ikkunaan) löydät tietoa ajokortin saamisen edellytyksistä, sen hankkimiseen liittyvistä asiakirjoista ja siitä, millä eri tavoilla voit hankkia opetusta.

Millaista esimerkkiä näytät nuorelle?  

Millä tapaa itse kommentoit liikennettä arjessa? Onko liikenteen ruuhkautuminen aina jonkun muun syytä? Onko nopeusvalvonta järjestetty ihmisten kiusaksi vai nopeuksien hillitsemiseksi? Onko kaikissa saksalaisvalmisteisissa autoissa vilkun asennus unohtunut? Ovatko liikennevalot sinulle vain ohjeellisia, vaikka oletat, että muut niitä noudattavat?   

Lasten ja nuorten kanssa on syytä olla erityisen tarkkana antamastaan esimerkistä. Liikenteen kulttuuria opetellaan pitkään, ja asenteet liikenneturvallisuutta kohtaan omaksutaan vuosien varrella – ei vain ajokorttia suorittaessa. 

Kun nuori on suorittamassa ajokorttia, on vanhemman syytä tarkastella omia toimintojaan entistä kriittisemmin. Mahdolliset virheelliset toimintatavat on hyvä pyrkiä korjaamaan, sillä jokainenhan meistä haluaa tien päälle mahdollisimman paljon liikenteen pelisääntöjä noudattavia kuljettajia.

Ikäpoikkeuslupa 

Nykyinen ajokorttilaki (Avautuu uuteen ikkunaan) voi mahdollistaa henkilöauton ajokortin suorittamisen jo 17-vuotiaana. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi myöntää poikkeusluvan erityisistä syistä kokonaisharkinnan perusteella. Erityisinä syinä voidaan ajokorttilain mukaan ottaa huomioon pitkät etäisyydet, joukkoliikenteen käyttömahdollisuudet sekä kulkemisen tarpeet esimerkiksi työ- tai opiskelupaikkaan.

Ikäpoikkeuslupaa voi hakea aikaisintaan neljä kuukautta ennen kuin nuori täyttää 17 vuotta. Lupa voidaan myöntää aikaisintaan 3 kuukautta ennen ikävaatimuksen täyttymistä, mutta kuljettajantutkinnon nuori voi suorittaa vasta 17 vuotta täytettyään. 

Ennen ikäpoikkeusluvan hakemista on syytä tarkastella yhdessä nuoren kanssa kulkemisia, ikäpoikkeusluvan tarkoitusta sekä nuoren valmiuksia toimia vastuullisena kuljettajana.

Lisää tietoa poikkeusluvan hakemisesta löydät Ajokortti-infon verkkosivuilta (Avautuu uuteen ikkunaan).

Miten vanhempi voi tukea ajokorttia suorittavaa nuorta?  

  • Hyvä teoriapohja ja liikennejärjestelmän hahmottaminen helpottaa oikeiden ratkaisujen tekemistä liikenteessä. 
  • Jos nuori hankkii henkilöauton ajokortin opetusluvalla tai on suorittamassa mopokorttia, on hyvä varmistaa, että ajoneuvon käsittelytaidot ovat riittävällä tasolla ennen kuin harjoittelee ajamista liikenteessä. 
  • Osoita olevasi kiinnostunut siitä, miten nuori kokee harjoittelun. 
  • Kysy, miten nuoren mielestä voisit tukea häntä parhaiten. 
  • Kaikki harjoittelu ei tapahdu kuljettajan paikalla. Yhteisillä matkoilla voit kannustaa nuorta tarkkailemaan kuljettajan tekemiä toimia. 
  • Muista oman esimerkkisi voima. Miten itse kommentoit muita liikkujia? Pysyyhän matkapuhelin poissa kädestä ajon aikana?  
  • Päihteet ja liikenne eivät kuulu yhteen – keskustele nuoren kanssa toimintatavoista, jos illanviettoon liittyy päihteitä. 
    • Tilanteen miettiminen etukäteen helpottaa turvallisten valintojen tekemistä.
    • ”Aina voi soittaa” – koskaan ei ole tilannetta, että tarvitsisi ajaa esimerkiksi päihtyneenä. Kunhan asioista pystyy keskustelemaan, hankalatkin tilanteet voidaan ratkoa yhdessä.  
  • Sopikaa yhdessä perheenne säännöistä – selkeät ja etukäteen sovitut säännöt auttavat nuorta tulevaisuuden valintatilanteissa. 

Kuljettajaopetuksen tavoitteena turvallinen ja vastuullinen kuljettaja 

Ajokorttilainsäädäntö määrittelee vähimmäismäärän opetusta eri ajokorttiluokkien suorittamiseen. Nuoren tarpeet ovat kuitenkin yksilöllisiä. Vähimmäismäärä ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että nuori olisi valmis kuljettajantutkintoon. 

Opetustapaa pohdittaessa on syytä miettiä tarkkaan, millä tapaa opetus järjestetään. Ammattiopettajilla on usein pitkä kokemus, kun taas opetusluvalla opetettaessa ajoharjoittelua tulee monesti huomattavasti enemmän. Opetustapojen yhdistäminen on myös mahdollista, sillä ammattiopettajilta saa hankittua yksittäisiä ajotunteja.  

Mikäli opetustavaksi valitaan opetusluvalla opettaminen, on opettajan oltava varma omasta tietämyksestään, ennen kuin hän jakaa tietoa uudelle kuljettajalle. On helpompaa oppia asiat heti oikein kuin oppia pois vääristä toimintatavoista.

Kysy lisää Liikenneturvalta

Jäikö joku asia askarruttamaan? Tarvitsetko lisätietoa? Lähetä Liikenneturvalle kysymys lomakkeen avulla.

Kysy, me vastaamme

Liikenneturva vastaa kysymyksiin, jotka koskevat

  • liikkumisen turvallisuutta
  • turvalaitteita
  • liikennekäyttäytymistä
  • liikenteen yleisiä pelisääntöjä
  • liikennekasvatusta ja kuljettajien jatkokoulutusta sekä
  • tieliikenteen tilastoja.

Pysäköintiin liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä oman paikkakuntasi pysäköinninvalvontaan.

Vastaamme kysymykseen kysyjän sähköpostiosoitteeseen. Lisäksi saatamme julkaista kysymyksen ja vastauksen verkkosivuillamme. Emme julkaise kysymyksen lähettäjän tunnistetietoja (esimerkiksi nimi tai sähköpostiosoite).

Tutustu tietosuojaselosteeseen.

Kysymyslomake

  • Lähettämällä lomakkeen suostun samalla siihen, että Liikenneturva käsittelee henkilötietojani kysymykseen vastaamiseen.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.