Uutinen

Rattijuopumuksesta ilmoittaminen on nuorille (15–19 -vuotiaat) selkeästi vaikeampi tilanne kuin aikuisille. Nuorista 43 prosenttia ilmoittaisi todennäköisesti tuttavan rattijuopumuksesta poliisille. Kaikkien vastaajien osuus puolestaan oli Liikenneturvan kyselyssä 71 prosenttia. Toisaalta joka viides nuori toivoi, että joku muu tekisi päihtyneenä ajamaan lähteneestä tutusta ilmoituksen.

Jos nuori huomaisi jonkun tuntemattoman henkilön lähtevän ajamaan humalassa, seitsemän kymmenestä ilmoittaisi poliisille. Kaikkien vastaajien osuus oli kuitenkin vielä 20 prosenttiyksikköä korkeampi.

Tiedot selviävät Liikenneturvan 2012 (n=1031) ja 2013 (n=749) TNS Gallupilla teettämistä kyselyistä.

Kuvaaja: Jos läheisesi tai hyvä tuttavasi lähtisi ajamaan autoa juopuneena, ilmoittaisitko asiasta poliisille?
Jos sinulle tuntematon henkilö lähtisi ajamaan autoa juopuneena, ilmoittaisitko asiasta poliisille?

Älä lähde kotimatkalle heikossa ajokunnossa
Joka neljäs nuori lähtisi kuskiksi festarikotimatkalle lievästi päihtyneenäkin, jos olettaisi puhaltavansa alle rattijuopumuksen rajan. Moni nuori lähtisi kuljettajaksi myös krapulassa (35 %) tai valvottuaan yhtämittaa vuorokauden (28 %).

Vähäinenkin määrä alkoholia veressä yhdessä väsymyksen kanssa lisää onnettomuusriskiä. Tutkimusten mukaan neljän tunnin yöunen jälkeen nautittu olutpullollinen vastaa vaikutuksiltaan jopa kuutta olutpullollista.

Liikenneturvan nuorille suunnattu liikenneraittiuskampanja Selvä juttu kannustaa positiiviseen ryhmäpaineeseen. Kavereista huolehtiminen on konkreettinen teko. Kampanjahahmot Kännikala ja Kännikäki eivät pääse hölmöilemään, sillä ystävät pitävät heistä huolen.

Liikenneturva kehottaa:
Älä päästä humalaista rattiin.Pidä porukka kasassa.Mene vain selvän kuskin kyytiin.
Kuvaaja: Jos sinulla on/olisi henkilöauton ajokortti ja olisit kesäfestareilla kuskina ja olisi kotiinlähtöpäivä, miten seuraavat tekijät vaikuttaisivat ajamiseesi?

Liikenneraittius edistynyt
Kuolonkolareita, joihin liittyi rattijuopumus, sattui entistä vähemmän vuonna 2012. Tilastokeskuksen mukaan tieliikenteen rattijuopumusonnettomuuksissa kuoli 43 henkilöä vuonna 2012. Liikenneturvan tilastokatsauksissa seuratuissa rattijuopumustapauksissa on viimeisen viiden vuoden aikana kuollut vuosittain kaksikertainen määrä eli keskimäärin 79 ihmistä vuodessa.

Lisätietoa:
tutkimuspäällikkö Juha Valtonen p. 020 7282 310
tiedottaja Kaisa Hara p. 020 7282 317

www.liikenneturva.fi/selvajuttu

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.

Seuraa Liikenneturvaa Twitterissä.