Tiedote
Autoilu
Jyväskylä

Vauva matkustaa autossa turvallisimmin oikein asennetussa turvakaukalossa. Kun turvakaukalo jää pieneksi, voidaan siirtyä käyttämään selkä menosuuntaan asennettua turvaistuinta.

”Turvallisuutta lisää, kun valitaan uuden määräyksen täyttävä turvaistuin”, ohjeistaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Tomi Rossi.

Seuraava Liikenneturvan perhevalmennusinfo pidetään Kyllön terveysaseman ruokalassa (Keskussairaalantie 20, Jyväskylä) tiistaina 6.2.2018 klo 17.00-17.45.

Liikenneturvan uusitussa infossa pyritään vastaamaan niihin kysymyksiin, joita vanhemmat ovat eri tilaisuuksissa kysyneet lasten kuljettamisesta. Valmennusta varten on myös tuotettu uutta videomateriaalia havainnollistamaan turvatyynyjen toimintaa.

Vanhempia muistutetaan myös esimerkkinä toimimisesta liikenteessä. Lapsi oppii vanhemmiltaan liikkumisen mallin ja asenteet.

Toimittajat ovat tervetulleita kuuntelemaan, miten lasten turvallisesta kuljettamisesta puhutaan tuleville vanhemmille.

Ilmoittautumiset etukäteen koulutusohjaaja Tomi Rossille:
tomi.rossi [at] liikenneturva.fi (subject: Ilmoittautuminen%20perhevalmennusinfoon%20ti%206.2.2018) tai 040 762 7991.

Turvallisuus on turvaistuimen tärkein hankintakriteeri

Liikenneturvan tekemän kyselyn* mukaan valtaosalle vanhemmista (91 %) tärkein kriteeri turvaistuimen hankinnassa on turvallisuus. Istuimen helppokäyttöisyyttä ja testimenestystä arvostaa noin puolet kyselyyn vastanneista vanhemmista.

Lasten turvallisuus liikenteessä ja erilaisten turvaistuinten turvallisuus keskusteluttavat vanhempia. Tietoa jaetaan keskustelupalstoilla, blogeissa ja kahvipöydissä. Asiaa myös pohditaan omien ja tuttavien kokemusten tai netistä luettujen juttujen perusteella. Monenlaisia väittämiä kiertää keskusteluissa, ja medialukutaito onkin tarpeen turvaistuintiedon hankinnassa.

”Eihän kukaan lapselleen pahaa halua, mutta valitettavasti kuullun tai luullun perusteella tehdyt valinnat voivat joskus olla kohtalokkaita”, pohtii Rossi.

Keskeisimmät asiat Liikenneturvan verkkosivuilla

Yksi esimerkki vanhempia hämmentävästä aiheesta ovat turvaistuintestit. Testeissä pärjänneitä turvaistuimia vertailtaessa unohtuu usein se, että testeissä annetaan pisteitä muustakin kuin turvallisuudesta, esimerkiksi helppokäyttöisyydestä.

Uuden, vuonna 2013 voimaan tulleen ECE 129 -määräyksen mukaiset istuimet ovat tiukemmin testattuja kuin vuonna 1995 voimaan tulleen ECE R44:n mukaan.

Liikenneturva on koonnut keskeisimmät lapsen turvalliseen kuljettamiseen liittyvät asiat verkkosivuillensa. Sieltä löytyvät myös uudet turvaistuinvideot sekä usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset.

Neljä vinkkiä vauvan turvalliseen kuljettamiseen autossa:

  • Hanki turvallinen turvakaukalo (uuden hyväksynnän mukainen, testattu ja omaan autoon sopiva).
  • Lue turvakaukalon käyttö- ja kiinnitysohjeet sekä noudata niitä. Perehdy myös auton ohjekirjaan.
  • Kun ajat, keskity ajamiseen ja aja ennakoiden. Vauva pitää tasaisesta kyydistä.
  • Mieti, millainen kuljettaja olet – lapsi oppii liikenneasenteet sinun esimerkistäsi.

*Liikenneturva kysyi lasten turvallisesta kuljettamisesta kesällä 2017. Kysely oli verkkolomakkeella, jota mainostettiin lasten vanhemmille. Yhteensä kyselyyn vastasi yli tuhat aikuista, joista naisia oli 90 prosenttia. Alle kouluikäisiä lapsia kuljetti henkilö- tai pakettiautolla vastanneista yhdeksän kymmenestä.

Tagit: 
turvaistuin, lapsi autossa