Tiedote
Pyöräily
Lahti

Kaupungissa ajamista ei kannata turhaan jännittää. Jos pyörätietä ei kulje juuri omalla matkalla ja ajaminen arveluttaa, reitin voi suunnitella ennakkoon sellaiseksi, että se kulkee mahdollisimman paljon pyöräteitä pitkin. Jos pyörätietä ei ole, pyöräilijän paikka on ajoradalla.

Jalkakäytävät ovat kävelijöitä varten. Vain alle 12-vuotiaat lapset saavat pyöräillä jalkakäytävällä. Ajoradalla pyöräilijä polkee niin lähellä oikeaa reunaa kuin on turvallista. Ihan reunakiveä viistäen ei tarvitse kulkea, vaan hajurako kanttikiviin pyörän oikealla puolella jättää pelivaraa mahdollisten vaaratilanteiden varalta. Turvaväliä pitää jättää etenkin tien varteen pysäköityjen autojen kohdalla.
Ajolinjan oikea valinta tekee pyöräilijästä mahdollisimman ennakoitavan muiden tienkäyttäjien vinkkelistä ja tekee näin ajosta turvallisempaa. Autojen seassa pyöräilevän on hyvä huomata, että ajotiellä pyöräilijä on verrattavissa autoilijaan. Pyöräilijä on ajoneuvon kuljettaja, jota koskevat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin muitakin kuljettajia. Ajoradalla pyöräilijä noudattaa samoja liikennesääntöjä kuin autoilijakin.

Pyöräilyviikolla kannustetaan työmatkapyöräilyyn

Kevään ja kesän koittaessa pyöräilyolosuhteisiin on voinut tulla muutoksia; uusia reittejä on rakennettu, väistämissäännöt ovat muuttuneet tai tilapäisiä liikennejärjestelyjä on tehty esimerkiksi rakennustöiden vuoksi. Nämä kannattaa ottaa huomioon omaa pyöräreittiä suunniteltaessa.

Tiistaina 12.5. vietetään pyörällä töihin päivää osana valtakunnallista pyöräilyviikkoa, jonka teemana on tänä vuonna työmatkapyöräily ”Ilo irti työmatkasta”. Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella kuntien liikenneturvallisuustyöryhmät kannustavat omia työntekijöitään ja kuntalaisiaan työmatkapyöräilyyn. Lahdessa ja Forssassa liikenneturvallisuustyöryhmät järjestävät tiistaina pyöräilijän aamupalan kaupungin keskustassa.

Aamupalan yhteydessä on mahdollisuus testata omia tietojaan pyöräilysäännöistä sekä saada infoa ajankohtaisista liikennejärjestelyistä pyöräilyn suhteen. Kypärää käyttävät työmatkapyöräilijät saavat järjestäjiltä pienen palkinnon oman turvallisuutensa huomioimisesta.

Lahdessa pyöräilijän aamupala on tarjolla Hakkapeliitta patsaan luona klo 7.30 alkaen.

Forssassa aamupalaa pyöräilijöille tarjoillaan kaupungintalon pihalla klo 7.00 alkaen.

Lisätietoa:
Aluepäällikkö Satu Tuomikoski, Liikenneturva, puh. 020 7282 366

Keskeisimmät pyöräilyn liikennesäännöt Liikenneturvan Jalan ja pyörällä -oppaasta.
Pyöräilyviikko

Pyöräilijän ennakoivan ajotavan periaatteet:

• Pyöräilijänä olet ajoneuvon kuljettaja, jolla on velvollisuuksia.
• Tunne ja hallitse liikennesäännöt. Ajoradalla toimit samojen liikennesääntöjen mukaan kuin autoilijatkin.
• Sovita nopeus tilanteen mukaan.
• Keskity liikenteeseen. Havainnoi muita liikkujia.
• Muista sopivat varusteet: kypärä, ajovalot, heijastimet.
• Aja oikealla ja jonossa.
• Viesti muille aikeistasi. Näytä suuntamerkkiä kääntyessäsi ja kilauta kelloa tarpeen niin vaatiessa. Varmista, että sinut havaitaan.