Tiedote
Pyöräily
Mikkeli

Teemapäivässä on mukana erilaisia pyöräilyyn liittyviä rastipisteitä koulun oppilaiden vetäminä sekä Aivovammaliiton kokemuskouluttaja Martti Karvosen luento millaisia seurauksia onnettomuudessa saadulla aivovammalla on elämään. Pelastuslaitos muistuttaa rastipisteellään toiminnasta onnettomuuspaikalla.

Teemapäivän päätteeksi Liikenneturva lahjoittaa RM-Wauhtipyörältä saamastaan 140 kappaleen pyöräilykypärälahjoituksesta koulun kypärävarastoon pyöräilykypäriä 20 kpl tulevia käyttötarkoituksia varten ja Osuuskauppa Suur-Savo/Prisma Mikkeli lahjoittaa Jopo –polkupyörän koulun ”Kypäränkäytön” –haastekisan pääpalkinnoksi. Edellä mainittujen lahjoittajien lisäksi teemapäivää ovat tukeneet mm. McDonald’s, Hesburger, Orkla Confectionery & Snacks Finland / Panda ja Intersport.

Kypärien ja polkupyörän lahjoitustilaisuudessa 2.5.2014 klo 13.00 mukana myös RM-Wauhtipyörän edustaja Timo Ruuska ja Prisma Mikkelin johtaja Sami Marttinen.

Miksi pyöräilykypärä?

Pyöräilykypärä suojaa pyöräilijän päätä. Päävammaan ei tarvita kolaria vaan se voi syntyä jo pyöräilijän kaatuessa. Sopivan kokoinen ja päähän hyvin istuva kypärä suojaa parhaiten. Lisäksi kypärän tulee olla eurooppalaisen standardin EN 1078 mukainen ja CE-hyväksytty. Kirkkaan värinen kypärä parantaa näkyvyyttä liikenteessä.

Pyöräilijän onnettomuudet

Valtaosa pyöräilyonnettomuuksista on yksittäisiä kaatumisia, joista selvitään terveyskeskuskäynnillä. Vakavampia on joka kymmenes onnettomuus. Aikuisilla päävammat syntyvät useimmiten tiehen iskeytymisestä, lapsilla taas autoon iskeytymisestä. Päätäkin yleisemmin vammautuvat raajat, mutta päävammat ovat usein laadultaan vakavimpia.
Tutkimusten perusteella pyöräilykypärän käyttö vähentää kuolemanriskiä 73 prosentilla. Pää- ja aivovammojen riski pienenee eri tutkimusten perusteella 63 - 88 prosentilla.

Mikä on aivovamma?

Aivovammalla tarkoitetaan tapaturman aiheuttamaa aivokudoksen vauriota.
Aivovamma syntyy päähän ja aivoihin kohdistuvan ulkoisen energian vaikutuksesta. Energia voi olla peräisin joko suorasta iskusta, aivoihin kohdistuvasta voimakkaasta hidastuvuusliikkeestä tai aivokudokseen tunkeutuvasta vierasesineestä.

Pyöräilykypärän käyttö

Pyöräilijöiden henkilövahingot tieliikenteessä

Lisätietoja:

Eini Karvonen puh, 020 7282 395

Tagit: 
pyöräilykypärä, aivovamma