Liikennevinkki
Autoilu

Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista suomalaisista kuljettajista lähes kaksi kolmasosaa kertoo putsaavansa aina autonsa lumesta ja jäästä. Neljäsosa raportoi tekevänsä putsaustyön kunnolla, jos ei ole kiire. Vain viisi prosenttia myöntää, että puhdistaa autoansa vain sen verran, että näkee ulos.

”Lumiharjan merkitystä liikenneturvallisuudelle ei saisi ylenkatsoa. Lähtöön on tärkeää varata myös ylimääräistä aikaa. Huonoin mahdollinen yhdistelmä on, jos kiireen vuoksi auto jää puhdistamatta ja määränpäähän pyritään nopeasti”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen puuskahtaa.

”Kiireisimmät voivat talviaamuina astua ovesta ulos muutamaa minuuttia tavallista aikaisemmin, jolloin on hyvin aikaa puhdistaa auto lumesta huolella. Näin ajomatkakin sujuu rennommin, kun ei tarvitse tirkistellä tietä pienen reiän lävitse”, Heiskanen vinkkaa.

Liikkeelle lähtö ajoissa ja huolellisesti puhdistetulla autolla helpottaa myös oikean turvavälin ja tilannenopeuden ylläpitämistä.

Riittävä esilämmitys ehkäisee huurtumista

Toinen talvella yleistyvä näkyvyyttä haittaava asia on lasipintojen huurtuminen tai jäätyminen. Tätä ehkäisee auton sisätilojen riittävä esilämmitys ja sisäpuhaltimien oikeaoppinen käyttö: kun auto on lämmin ja kosteus poistunut, eivät lasit myöskään huurru niin helposti. Ylimääräinen lumi kannattaa myös kopistella kengistä ja vaatetuksesta ennen autoon istumista.

Jos vesihöyryä alkaa muodostua ikkunoihin matkan alettua, huurteen ja kosteuden saa pois nostamalla puhallintehoa ja -lämpöä. On kuitenkin huolehdittava myös ilman kierrosta, sillä kosteuden on poistuttava jonnekin. Jos puhaltimet on asetettu väärin, ilma vain kiertää auton sisällä.

”Autoissa on mallikohtaisia eroja. Oman kulkupelin puhallinasetukset kannattaa tarkistaa auton ohjekirjasta. Ilmastointiautomatiikalla varustetuista autoista löytyy yleensä myös huurteenpoistoa varten oma katkaisin. Ajaessa eri puhallinsäätöjen kokeilu voi viedä huomion tärkeimmästä eli liikenteestä”, Heiskanen toteaa.

Kehnon kelin kikat:

  • Esilämmittämällä ehkäiset lasien huurtumista ja jäätymistä.
  • Varmista näkyvyys putsaamalla auto huolella lumesta ja jäästä ja käyttämällä ajovaloja oikein.
  • Tarkista sisäpuhaltimien suuntaus ennen ajoa.
  • Ennakoi ja varaa aamuiseen työmatkaan hieman runsaammin aikaa.
  • Pidä turvallinen väli edellä ajavaan – vältä turhia ohituksia.
  • Aja kaarteeseen maltilla. Parhaimmatkaan ajonvakautusjärjestelmät eivät auta, jos vauhtia on liikaa.
  • Vältä suuria nopeuksia ja äkkinäisiä ohjausliikkeitä liukkaalla.

*Suomalaisten mielipiteitä ja omia kokemuksia liikenteestä kartoittaneen tutkimuksen aineisto kerättiin joulukuussa 2015 internetpaneeli GallupForumissa. Kaikkiaan haastateltiin 1658 henkilöä, joista autoilijoita oli 1290 eli 78 prosenttia. Tutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta TNS Gallup Oy.

Tagit: 
talvi, talviautoilu, esilämmitys, lumiharja, auton putsaus, huurtuminen, jää, lumi