Liikennevinkki
Autoilu

Auton matkustamossa irrallaan oleva tavara voi kolaritilanteessa sinkoilla miten sattuu ja pahimmillaan saada aikaan suurta vahinkoa. Aina ei tarvita kolariakaan, vaan irtain voi hölskyä epätoivottavasti töyssyjen, äkkijarrutuksen tai muun vastaavan liikkeen johdosta.

"Auton kuormaamiseen kannattaa uhrata hetki aikaa ja ajatusta ihan arkisillakin kauppareissuilla tai viikonloppumatkoilla. Pakataan tavarat auton tavaratilaan ja tuetaan kiinni. Kuormaverkoilla tai -liinoilla varmistetaan painavammankin lastin pysyminen paikallaan", Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen opastaa.

Kiinnipito-ohjeistus koskee myös lemmikkieläimiä. Esimerkiksi muutaman kilon painoisen puudelin törmäyspaino on jo 50 km/h nopeudessa sattuvassa äkkipysähdyksessä monikymmenkertainen.

"Turret matkustavat mukavasti kunnon turvavaljaissa takapenkillä tai asianmukaisessa kuljetuskopissa. Matkustustapa kannattaa opettaa pennusta pitäen", Karvonen toteaa.

Tavarat tavaratilaan, matk​​​ustajat matkustamoon

Viikonlopun ruokaostokset, lasten pelit, vaihtovaatteet, kirjat, kesäkukat, lettutaikina ja moottorisaha – lista ihan tavallisenkin viikonlopun mukaan otettaville venähtää herkästi. Joskus myös niin pitkäksi, että tavaratilasta loppuu tila kesken. Karvonen ei tinkisi matkustajien turvallisuudesta tällöinkään, vaan kehottaa raskaammin pakkaavia turvautumaan apuvälineisiin.

"Jos matkalle mukaan on tulossa enemmän tavaraa kuin mitä takakontti vetää, niin sitten pitää ottaa peräkärry mukaan tai asettaa suksiboksi katolle. Matkustamo kannattaa pyhittää matkustajille. Niin myös matkanteosta tulee mukavampaa."

Viisi vinkkiä auton lastaukseen:

  • Pakkaa tavarat tavaratilaan. Jätä matkustamo matkustajille.
  • Lastaa painavimmat ensin ja tue ne hyvin.
  • Sido irtain kiinni kuormaliinoilla tai kuormaverkolla.
  • Muista kunnon valjaat myös lemmikkieläimelle.
  • Jos kuorman määrä yllättää, turvaudu peräkärryyn tai lastaa suksiboksiin, mutta muista oikea kuormaus silloinkin.

Lisätietoa:

yhteyspäällikkö Eini Karvonen, Liikenneturva, 020 7282 395

Tagit: 
auton kuormaus, pakkaaminen, koiran kuljetus